Občanský Týdeník
června, 15 2025
Nesprávné skladování hub v igelitu může vést k otravě, varuje mykolog Antonín

Neprodyšné sáčky mění jedlé houby v časovanou bombu

Většina lidí má za to, že jedovaté jsou hlavně záměny druhů – muchomůrka za bedlu a podobně. Jenže mykolog Vladislav Antonín varuje před dalším nečekaným rizikem: i oblíbené houby z lesa se mohou změnit na nebezpečné v závislosti na způsobu, jak je přinesete domů. Největší hrozbou je použití igelitových či jiných neprodyšných tašek.

Co se vlastně děje, když houby zavřeme do plastového pytlíku? Antonín to připodobňuje k situaci, kdy se člověk ocitne v přeplněné, špatně větrané místnosti: začne se potit, dýchat těžce, a brzy mu to není příjemné. U hub však tento proces, kterému se říká zapaření, vede ke skutečnému rozkladu bílkovin. Uzavřené prostředí bez cirkulace vzduchu způsobí uvnitř houby vlhko a teplo. Výsledkem je rozklad buněk, vznik toxických látek a nevratné znehodnocení – někdy během hodin.

Lidé pak často poznají neštěstí podle zápachu nebo slizkého povrchu, ale někdy jsou změny nenápadné. A právě v té chvíli může dojít k otravě, která se projeví zažívacími potížemi – nevolností, bolestí břicha nebo průjmem.

Houby mohou nasbírat i další škodliviny

Není to však jen skladování, co představuje nebezpečí. Houby samy působí jako houba také co do hromadění látek: když rostou v blízkosti frekventovaných silnic, skládek nebo polí ošetřovaných pesticidy, nasávají do sebe těžké kovy – například olovo, rtuť, kadmium. Mykologové proto doporučují vyhnout se sběru na těchto místech. Po havárii v Černobylu byla řeč také o radioaktivitě, ale dnes už radioaktivní izotopy většinou problém nejsou. Přesto je rozumné se zajímat, odkud houby pocházejí a kde vyrazit na sběr.

Přesto mají houby co nabídnout. Jsou zdrojem vitamínů, vlákniny i látek podporujících imunitní systém. Když jsou správně uchovávány, jsou výbornou potravinou i zdravým zpestřením jídelníčku.

Další riziko sběrače podceňují v chladném počasí. Antonín upozorňuje, že houbám z léta vadí mráz – po přemrznutí bleskově hnijí. Naopak ty pravé podzimní a zimní, jako penízovka sametonohá nebo ucho Jidášovo, zvládnou i přechodné ochlazení a zůstávají jedlé.

Pozdní houbaření svádí k risku – v lese už není takový výběr a hledáme, co se dá. Internista Dan Marek radí: raději brát méně, ale jen houby, které přesně poznáme a které jsou čerstvé, bez známek zkázy. Jen tak je šance, že houbařská sezóna neskončí nevolností místo kulinářského zážitku.

Oblíbené příspěvky
Evropské státy navyšují výdaje na obranu, tvrdí generální tajemník NATO

Evropské státy navyšují výdaje na obranu, tvrdí generální tajemník NATO

říj, 19 2024

Ozzy Osbourne se rozloučí s fanoušky na posledním koncertu s Black Sabbath

Ozzy Osbourne se rozloučí s fanoušky na posledním koncertu s Black Sabbath

úno, 9 2025

Zlatá svatba Třeštíkových: 50 let, které stmelily legendární rodinu

Zlatá svatba Třeštíkových: 50 let, které stmelily legendární rodinu

čen, 3 2025

Eurovize 2025 v Mnichově: program, favorité a kde vše sledovat živě

Eurovize 2025 v Mnichově: program, favorité a kde vše sledovat živě

kvě, 18 2025

Bod obnovy: Tajemství českého sci-fi, které jste nevěděli

Bod obnovy: Tajemství českého sci-fi, které jste nevěděli

lis, 10 2024

Oblíbené značky
  • NATO
  • fotbal
  • Rusko
  • Ukrajina
  • Česká republika
  • Praha
  • koncert
  • obrana
  • Barcelona
  • hokej
  • Liga mistrů
  • Mladá Boleslav
  • Premier League
  • Manchester United
  • La Liga
  • Slavia Praha
  • Baník Ostrava
  • bezpečnost
  • Plzeň
  • David Pastrňák
Občanský Týdeník

© 2025. Všechna práva vyhrazena.